11 Mei : 6e Etappe

De Planning :      

Aantal km’s :  303 km    Reistijd:  4 uur 50 min

Een volle dag op de agenda , maar geen drukke dag. De eerste stopjes zijn vooral foto momenten maar niet echt uitgebreide bezichtigingen. Ardvreck Castle en Kylesku Bridge leiden ons naar The Smoo Cave in Durness. Daar is de bedoeling dat we wel een kijkje binnen gaan nemen,daarna volgt de ravitaillering in The White Heather Tea Room. Dat klinkt erg romantisch, maar schijnt een vervallen schuur te zijn met de inrichting van een kantine, maar de huisgemaakte soep moet werkelijk heerlijk zijn. Via Castle Varrich gaan we richting het hotel, Ackergill Tower, een prachtig kasteeltje. Het zal afhangen van de tijd of we voor of na het avondeten bij de Bord De L’eau in Wick nog gaan kijken bij Duncansby Head Lighthouse.

Wat is er werkelijk gebeurd :

Het was weer lekker wakker worden met het zonnetje door de gordijnen. We hadden het ontbijt afgesproken om 7:00 uur, wat toch raar is in zo’n Bed & Breakfast. Je zit bij mensen in hun huis, in een woonkamer (niet hun woonkamer maar de woonkamer van de gasten) en je laat je door de vrouw des huizes bedienen. Het is allemaal persoonlijker dan een hotel , de gesprekken zijn in het begin dan ook geforceerd en een beetje gemaakt, maar als iedereen ontdooit is dan gaat het wel. Toch blijkt het niet mijn ding, wat nog wat beloofd voor de volgende dagen want daar zitten nog 2x B&B tussen. Er waren 2 kamers , de ander was bestemd voor Uwe. Best een vriendelijk Duits stel, maar ik zag John Cleese al met zijn grote stappen en vinger onder de neus door zijn Fawlty Towers stappen. Blij dat hun besloten hadden pas om 8:00 uur te gaan ontbijten.

 

ARDVRECK CASTLE

Ardvreck Castle was zoals verwacht. Een vervallen stuk steen en gezien het tijdstip was het er nog niet druk. Wel weer Duitsers , ik vraag me toch af of ze dat over ons Nederlanders ook zeggen. Hmmmmmmmmmm waarschijnlijk wel, maar laat ze dat maar eens recht in mijn gezicht zeggen. Kylesku Bridge was een stop , 5 minuten uit de auto en weer door.
Smoo Caves in Durness was een beetje het hoofddoel, maar ja het kan niet altijd raak zijn. De grotten begonnen met een afdaling , logisch anders hadden ze wel bergen geheten, en het begin zag er goed uit. Na het eerst bruggetje was er alleen een mogelijkheid om met een bootje de oversteek te maken en dan te voet de grotten verder te bezichtigen. Wij zagen het niet zo zitten om buiten een uur te wachten tot het volgende bootje om dan met cameratas en al het water in te sodemieteren. Dus we hebben het maar hierbij gelaten, niet dat het vervelend was of tegenviel, maar het was erg kort.

SMOO CAVE

Het volgende kasteel maar even overgeslagen en zo kwamen we terecht in Bethyhill. Een leuk klein pittoresk plaatsje met een heel leuk zaakje “The Cafe of Bethyhill” , hoe origineel. Het was een woonhuis omgebouwd tot eetzaakje, waar je beneden en boven kon eten. De wc was bereikbaar via de keuken, maar omdat de kok dat waarschijnlijk geen goed idee vond hadden ze de ingang aan de buitenkant gemaakt. Het was er knus, druk en rete leuk en zelden heb ik zo’n smakelijk stokbroodje tonijn salade gegeten. En ook waard om te vermelden dat ik eindelijk eens een echt lekkere bak koffie had. Het was ondertussen al 14:00 uur en mijn Tumtum gaf aan : 15:15 uur bij het hotel. Toen we er bijna waren sprak ik nog doodleuk tegen Su : Kijk daar heb je ook een leuk kasteeltje, misschien kunnen we daar straks nog ff langs. Tot we daar de oprijlaan opdraaide………….

 

ACKERGILL TOWER

Ik moest nodig gisteren gekscherend ons Elizabeth en Philip noemen, maar dit is niet normaal. De oprijlaan heeft nog net geen eigen tankstation nodig, je mag de bagage uitladen voor de deur, maar de auto’s mogen daar niet blijven staan. Met knikkende knieën, ons gemeld bij de receptie en ja dan blijkt het een echt kasteel. We slapen op de 4e etage en dat gaat via verschillende trappen, omdat je natuurlijk in verschillende delen van het kasteel zit en er heel authentiek geen lift is. Wij zitten in de Cospatrick room, heb echt geen idee, ga het niet opzoeken ook, maar de man had smaak. De dame vroeg of we het diner ook daar zouden eten , nou ligt mijn smoking net bij de stomerij en Su haar baljurk was wegens gebrek aan ruimte achtergebleven, dus ik gaf aan dat we in de stad zouden gaan eten. Bij het ophalen van de bagage en de rondwandeling die volgde zag ik dat wij niet de enige van de “Veerkampjes” waren en dat het woord smoking voor hun alleen betekende waar ze hun peuk op mogen steken. Toch maar bij de receptie gevraagd of we toch konden “dineren” en als het niet in mijn olifantenboxershort was, dan zou dat geen probleem zijn.

COSPATRICK ROOM

19:30 aan tafel en zelden zo gelachen met de zekerheid dat de “echte’ Elizabeth hier misschien wel zou slapen, maar nooit zou eten. We moesten even wachten in 1 van de 4 kamers waar normaal de mannen sigaren roken en whisky drinken. Er zat een alleraardigst stel dat ook op hun tafel moest wachten want het liep een beetje uit. Wij werden al vrij snel geroepen en gingen aan tafel. Wij waren schijnbaar de eerste van de koninklijke familie die geen wijn drinken, want de cola liet erg lang op zich wachten en na het voorgerecht nog even nagevraagd. Vergeten, ja kan gebeuren. Als, wat waarschijnlijk heel Schots is want we hebben nog niet anders meegemaakt dat je hoofdgerecht nagenoeg op je lege bord van het voorgerecht wordt geserveerd zo snel gaat dat, krijgen we met een tweede clown te maken. Hij heeft geen idee wat hij op de borden heeft, maar heeft vanuit de keuken alleen het tafel nummer doorgekregen. Raar om je kersverse Koningin en Prins door zo’n onderdaan te laten bedienen. Aangezien hij niet wist wat hij had, konden wij ook niet zeggen of het voor ons was. Op de tafel naast ons was het ook al mis gegaan en had de man toch maar het verkeerd gerecht geaccepteerd. Onze lakei in opleiding terug naar de keuken om navraag te doen. Bleek toch voor ons , wel heerlijk gegeten. Twee keer knipperen met de ogen, bord weg en prompt het toetje. Of je die erin wil schuiven en op wilt zouten , zo lijkt het. Ik zeg Ackergill Tower : Kasteel = koninklijk , kamer = vorstelijk , eten = heerlijk , personeel ………………………….. schandelijk (is dit Nederlands in deze context ?).

Tegen al mijn familie, vrienden en mede toeristen , Gute Nacht, Freunde, es wird Zeit für mich zu gehen  !

DUNCANSBY HEAD LIGHTHOUSE (GEZIEN VANAF ACKERGILL TOWER)