10 Mei : 5e Etappe (Vroege Ontsnapping)

De Planning :      

Aantal km’s :  388 km    Reistijd:  6 uur 2 min

Deze dag kenmerkt zich door een vroege ontsnapping. Na de lange dag van gisteren weer lekker vroeg uit de veertjes, want ik wil bij zonsopgang staan bij Tioram Castle (Suutje blijft lekker liggen) in de hoop dat de mist over het water er een prachtig plaatje van maakt. Regen ik weg , dat levert het ook mooie foto’s op denk ik :). Dan terug naar Lochailort Inn om aan het ontbijt te gaan en dan ons klaar maken voor de komende rit. Via Eilean Donan Castle en de Inverewe Garden & Estate rijden we op ons gemakkie langs de kust naar Torran B&B. Een lekker relaxte dag.

Wat is er werkelijk gebeurd :

LOCHAILORT (Klik op foto voor vergroting)

Het werd wel degelijk vroege ontsnapping, alleen een hele andere kant op. De weg naar Tioram Castle blijkt een veredelde zandweg en dat leek ons misschien niet zo handig. Ik op 40 minuten afstand op een zeer slechte weg en Su alleen in het hotel. Ik ben er dan wel om 5:30 uitgegaan en lekker op mijn gemakkie in de buurt van Lochailort Inn gebleven en daar lekker rondgestapt. Bij terugkomst bleek de dame des kamers lekker te hebben geslapen en dus gaan we ons klaar maken voor een volgende dag.

We hadden een overheerlijk ontbijt (Su had de American Pancakes met bacon en maple syrup en ik had de Smoked Salmon met scrambled eggs). Normaal zou ik er niet aan moeten denken, maar als je heel de dag buitenshuis bent dan is een goed warm stevig ontbijt best lekker en daar heb je dan ook echt trek in. Met een beetje raar gevoel verlieten wij Lochailort Inn, de mensen waren daar zo vriendelijk, liefdevol en attent dat je na 2 dagen gewoon heimwee hebt als je daar weg moet. Geen slecht teken natuurlijk, want dan heb je het goed naar je zin gehad en ik kan het dan ook een ieder aanraden die nog eens die kant op gaat.

EILEAN DONAN (Klik op foto voor vergroting)

Eerst agenda puntje was Eilean Donan Castle. Ik was behoorlijk bang  dat de omgeving weer duits gekleurd zou zijn en overvol, maar dat viel enigszins mee. Eerst van een afstandje een plekje opgezocht en ons daarna in het feestgedruis gestort. Het was zeker niet rustig, maar de grote bussen waren er pas net en dan moeten die fossielen altijd eerst een plasje doen voordat ze weer enigszins kunnen bewegen. Mijn geluk , want dan kon ik nog wat (c.a. 120) foto’s maken met zo min mogelijk mensen erop, dat scheelt weer een behoorlijk werkje in photoshop. Mooi kasteel, jammer van de renovatie met geheel ander materiaal, maar toch het bezoekje waard. Volgende stop de weg langs de kust richting Torran B&B met een stop bij Inverewe Gardens.

WTF (Klik op foto voor vergroting)

Alles wat je leest en hoort is The Isle of Skye, daar moet je geweest zijn. Daar was het inderdaad erg prachtig, maar dat valt toch nog in het niet bij de route die naar Ullapool loopt via de kust. We hebben net een paar beklimmingen en scherpe bochten gehad als de wereld open gaat en je een werkelijk FENOMENAAL vergezicht voor de kiezen krijgt. Het heeft me zeker 2 flesjes water gekost om het vocht weer aan te vullen wat met het kwijl uit mijn bek was gelopen. Als het aan mij had gelegen , had ik daar blijven wachten totdat ik er een mooie zonsondergang had gezien , maar ja strak schemaatje ……………..

Vlak voor Inverewe kwam er weer een vergezicht momentje. Ik weet de naam niet meer, maar wat zou Saar het daar super gehad hebben en Tom het heerlijk hebben als hij over het strand aan het banjeren is. Toch nog maar locatie bepalen naar aanleiding van de foto’s. Inverewe Gardens was, ja was , nou het was eigenlijk , ik weet niet wat het was. Het was kleurrijk dat zeker, het was ook voor bejaarden dat helemaal. En dan was het natuurlijk ook voor de geitenwollensokken malloten die dachten elk plantje te kunnen herkennen aan de blaadjes, kleuren of wortels en er dan ook heel moeilijk bij keken. Misschien toch een beetje duur voor de gein die we eraan beleefd hebben, maar het was weer eens wat anders dan een kasteel, of Loch of berg.

Vlak voor Ullapool neem je een afslag naar het B&B en draai je een soort oprijlaan op waarna je rechts af gaat. Dit is een Single Track (Wat wil zeggen dat er om de 200 meter een plek is om te wachten zodat de ander kan passeren), deze is doodlopend , Torran B&B zit aan het eind en is 7,4 km lang. Wat een geweldige ervaring als je elke 300 meter moet stoppen omdat daar de schapen en lammetjes (little sheepies liefkozend door Su genoemd) gewoon over de weg aan het wandelen zijn. Heb je het ene peloton nog niet gehad, dan komen de volgende lopende haggis slachtoffers  al weer aan. Werkelijk een zeer relaxte sfeer, ook nog eens al bij aankomst de vrouw des huizes niet aanwezig is maar er een envelop op de deur zit met je naam met daarin het kamer nummer (1 van de 2) en met een lief briefje met informatie en welk restaurant in Ullapool aan te raden is.

SU IN ? (Klik op foto voor vergroting)

Naar Ullapool gereden , heerlijk gegeten, nu eindelijk in een beetje wifi omgeving en zo lekker naar bed , want we ze ontbijten hier op tijd , tussen 7:00 – 8:30 (en dan begrijp je wel welke tijd dat ik heb aangeruist). Lekker naar bed in een heerlijke ruime sfeervolle kamer en morgen op naar Wick , waar wij voor de eerst keer als Queen Elizabeth en Prins Philip ter kastelen zullen gaan. Dus boeren , burgers en buitenlui , nog even en dan kan je me door mijn zwaar bekakte accent ook niet meer lezen. Laterssssssssssssssssss